NA SLOVÍČKO S CHARIŤÁKEM... Mgr.Petr Kvapil
15. února 2021 Charita Vyškov

NA SLOVÍČKO S CHARIŤÁKEM... Mgr.Petr Kvapil

Máme tu další měsíc a s tím i nový díl z cyklu "Na slovíčko s chariťákem". Únorovou osobností je Mgr. Petr Kvapil, vedoucí a sociální pracovník Pečovatelské služby Charity Vyškov.

Petr Kvapil je čerstvým nositelem titulu Mgr. Vystudoval obor Charitativní a sociální práce na CMTF Univerzity Palackého v Olomouci a své studium ukončil obhajobou diplomové práce na téma "Muži v pomáhajících profesích". Je ženatý, má dvě děti a bydlí v nedaleké Lulči.

20210211_120839 20210125_142701 20210211_120412 20200522_170009 IMG_20190331_150305

1) PŘEDSTAV SE NÁM VE TŘECH VĚTÁCH? JAK BY SES POPSAL?

Vysoký, štíhlý, krátké vlasy a vousy, lenonky…
Introvert, melancholik říznutý cholerikem…
Mám rád literaturu faktu, miluju klasickou hudbu a operu, výlety do přírody, něco kutit na domku…

2) JAK DLOUHO JSI NA CHARITĚ A CO V NÍ DĚLÁŠ (V ČEM SPOČÍVÁ TVÁ PRÁCE)?
JAK SES K TÉTO PRÁCI DOSTAL/A?

Do vyškovské Charity jsem přišel v den, kdy přišel koronavirus do naší vlasti, tedy 1. března 2020.
Pracuju jako vedoucí a sociální pracovník pečovatelské služby – „dva v jednom“, jak říká moje kolegyně. Fakticky ale jako „tři v jednom“ – ve dnech personální nouze dělám i pečovatele v terénu. Terén je také naše pracoviště, tedy domácnosti našich klientů, převážně seniorů, kteří s naší pomocí mohou i nadále žít doma i přes různá omezení, která jejich věk či nemoci přináší.
V sociálních službách pracuju od roku 2006, ale většinou šlo o služby pobytové. Nejdřív práce s vozíčkáři v Diakonii na Slovácku, potom v malé neziskovce v Brně a nakonec práce v domově pro seniory. V době, kdy jsem uvažoval o odchodu z domova pro seniory, jsem dostal nabídku z Charity. Viděno zpětně, vše bylo tak, jak mělo být.

3) CO TĚ NA PRÁCI V CHARITĚ MILE PŘEKVAPILO? A CO NAOPAK NEMILE?

Mile – kolektiv jak vedení, tak týmu pečovatelek. Velmi milé a vřelé vztahy. Musel jsem si na to zvykat, že to není hrané, že je to doopravdy. Pořád si to moc užívám.

Nemile – vlastně nic. Musím hodně srovnávat vztahy a pracovní podmínky tady a ve své bývalé práci a proto opravdu nic. Snad jen, že mi trochu chybí ta práce s vozíčkáři.

4) CO TĚ NA TÉTO PRÁCI BAVÍ, CO TĚ NEJVÍC NAPLŇUJE?

Moje práce má dvě roviny, práci s klienty a s týmem pečovatelek. Hodně mě baví ta práce s týmem, máme tu teď vážně skvělé lidi, je to radost s nimi pracovat a zkvalitňovat naši službu.

5) V ČEM VIDÍŠ NEJVĚTŠÍ PŘÍNOS TVÉ PRÁCE NEBO PRÁCE CELÉ CHARITY?

Na okrese Vyškov působí další tři terénní pečovatelské služby, v Ivanovicích, Vyškově a Rousínově. Ty ale působí jen na území svých měst. My jediní děláme i všechny ostatní obce.

6) POPIŠ NÁM TVŮJ BĚŽNÝ PRACOVNÍ DEN?

Takový neznám :). Můj nejbližší den bude zřejmě následující. Na šestou ráno do práce zkouknout poštu, potom oškrábat auto a ještě za tmy vyrazit do kopců směr Podomí za naší klientkou. Po návratu udělat rozpis služby na další den, papíry, telefonáty, maily atd. Ale nyní, v době covidu, to může být také celý den v terénu. Nikdy nevím, kolik mi další den přijde lidí do práce a protože většina našich pečovatelek jsou mámy od rodin s malými dětmi, je to o to složitější. Dělat dlouhodobější plány ztratilo smysl.

7) PODĚL SE S NÁMI O NĚJAKOU PĚKNOU PŘÍHODU Z PRAXE…

Jinými slovy o veselou příhodu z natáčení? Jednou jsme přijeli na první návštěvu/sociální šetření k paní, s kterou to bylo domluvené, věděla o nás. Měli jsme se domlouvat na tom, co by od nás potřebovala a jestli k ní budeme jezdit. Paní nás přivítala, posadila ke stolu v kuchyni, nadechla se a na jedno jediné nadechnutí začala mluvit a mluvit a mluvit. Po půl hodině jí dech došel a ona se nás zeptala: „A kdo vy jste a proč jste přišli?“ – Málem jsme s kolegyní umřeli smíchy.

A NA ZÁVĚR TROCHU LETECKY...
CO VÍCE VYSTIHUJE TEBE A TVOU PRÁCI?

terén x kancelář ........................... KANCELÁŘ I TERÉN
papír x notebook ......................... NOTEBOOK