NA SLOVÍČKO S CHARIŤÁKEM... Hana Novosadová
21. května 2021 Charita Vyškov

NA SLOVÍČKO S CHARIŤÁKEM... Hana Novosadová

Centrum denních služeb je ambulantní služba Charity Vyškov, která poskytuje zázemí potřebným seniorům, lidem se zdravotním postižením či duševním onemocněním. Umožňuje jim to prožívat čas s druhými, který je naplněný smysluplnými aktivitami nebo zábavou. Hrají se hry, něco se vyrábí, tvoří, debatuje se... Když tam přijdete, je tam veselo. Součástí týmu, který tuto službu tvoří, je i sociální pracovnice Hana Novosadová, Dis. Hanka žije ve Vyškově a s manželem vychovávají dvě děti. 

69322889_10214606728587965_1852366875904704512_n   20210520_111249   20201218_153819

 

1) PŘEDSTAV SE NÁM VE 3 VĚTÁCH? JAK BY SES POPSALA?

Empatická, citlivá - někdy až moc, ale také se smyslem pro humor i trpělivostí. Mimo práci se věnuji své rodině, nejraději na výletech v přírodě a cením si svých přátel, se kterými je mi dobře a nejednou mě vytáhli z bryndy. V životě se řídím heslem: všechno zlé je pro něco dobré.

2) PROZRAĎ NÁM O SOBĚ NĚJAKOU ZAJÍMAVOST...

I v této digitální době ráda posílám a sbírám pohledy. A díky mým četným kamarádkám/kamarádům dostávám zpátky krásné pohlednice a cením si jich.

3) JAK DLOUHO JSI NA CHARITĚ A CO V NÍ DĚLÁŠ (V ČEM SPOČÍVÁ TVÁ PRÁCE)?
JAK SES K TÉTO PRÁCI DOSTAL/A?

Pracuji v Centru denních služeb na pozici sociální pracovnice zhruba rok a půl. Má práce spočívá v komunikaci s rodinami klientů a s klienty samotnými, kteří potřebují vyplnit nějaký čas aktivizací a společností druhých lidí, aby nebyli izolovaní a sami. Společně s kolegy zabezpečuji potřebnou administrativu. Snažím se být klientům nápomocná, aby se u nás cítili co nejvíce příjemně - jako doma. Ale domov, ten nikdy zcela nenahradíte.

V sociálních službách pracuji s přestávkami od roku 2001. První zkušenosti jsem získala v Centru pro rodinu v Brně jako asistentka pro osamělé matky a rodiny. Po té jsem přešla do Fondu ohrožených dětí jako sociální pracovník a po mateřské v roce 2019 jsem začala pracovat v Charitě Vyškov jako sociální pracovník v Centru sociálních služeb.

4) CO TĚ NA PRÁCI V CHARITĚ MILE PŘEKVAPILO? PŘÍPADNĚ CO NAOPAK NEMILE?

V mé předchozí práci v sociální oblasti jsem se zabývala problematikou rozvodů a zanedbávaných dětí. A tak mě mile překvapilo, že sociální práce může být také příjemná a veselá, ačkoliv mnohdy klienti prožívají nelehké životní období či situace.

5) CO TĚ NA TÉTO PRÁCI BAVÍ, CO TĚ NEJVÍC NAPLŇUJE?

Baví mě, že tato práce není jednotvárná, že mi každý den nabídne něco nového. Potkávám zajímavé lidi a pokud jim můžu pomoct a zajistit bezpečný prostor, kde se pobaví nebo něco naučí, tak mi to prostě dává smysl.

6) V ČEM VIDÍŠ NEJVĚTŠÍ PŘÍNOS TVÉ PRÁCE NEBO PRÁCE CELÉ CHARITY?

Myslím si, že největší přínos naší služby Centra denních služeb je v tom, že pokud k nám klienti docházejí, můžeme jim dát určitý nový směr, smysl v jejich životě. Jejich rodina si také v čase, kdy jsou u nás, odpočine a nabere síly k starání se o ně v domácí péči. Tímto koloběhem pomůžeme klientům, aby déle setrvali v jejich přirozeném prostředí.

7) POPIŠ NÁM TVŮJ BĚŽNÝ PRACOVNÍ DEN? 

Každý den je jiný - ale po příchodu do práce se vítám s klienty, vyslechnu si co je nového, rozdělíme si s kolegy, kdo co plánuje na ten den dělat, co je potřeba zajistit, dovoz, odvoz klientů, obědy, aktivity. Někdy domlouvám šetření v rodinách, které by chtěly využít naši službu, vyřizuji potřebné formuláře. Pokud je to možné, ráda se s klienty vydám na procházku, zajedeme na naši charitní zahradu či si zahrajeme společenské hry. 

8) PODĚL SE S NÁMI O NĚJAKOU PĚKNOU PŘÍHODU Z PRAXE…

Těžko vybrat nějakou konkrétní. Pro mě jsou to úsměvy klientů - když se jim u nás líbí, když se povede nějaká sranda a na jejich tváři je vidět spokojenost, když se dokáží odpoutat od své reality.

A NA ZÁVĚR TROCHU LETECKY...
CO VÍCE VYSTIHUJE TEBE A TVOU PRÁCI?

terén x kancelář ........................... KANCELÁŘ S PROLNUTÍM V TERÉNU
papír x notebook ......................... NOTEBOOK A OKOLO NĚHO PLNO PAPÍRKŮ
červená x bílá ............................. VÍNOVĚ ČERVENÁ
auto x koloběžka ......................... AUTO
ranní ptáče x sova ....................... RANNÍ PTÁČE ŘÍZLÉ SOVOU
kniha x film .................................. OBOJE
sport x relax ................................. RELAXAČNÍ SPORT
zahraničí x Česká republika ......... ČESKO A TU A TAM ZAHRANIČÍ
město x příroda ............................ MÁM RÁDA MĚSTO, ALE V PŘÍRODĚ SI ODPOČINU
slané x sladké .............................. SLANÉ
vařečka x motyčka ....................... VAŘEČKA
práce x zábava ............................ PO PRÁCI ZÁBAVA

Mgr. Bc. Barbora NĚMČÁKOVÁ

Mgr. Bc. Barbora NĚMČÁKOVÁ

projektová manažerka, PR, IT
Tel.: 733 742 555 E-mail: X8El5b549.zmR9enW7c-.iic-okmYZhaa8kmb