NA SLOVÍČKO S CHARIŤÁKEM... Radka Zavadilová
30. srpna 2021 Charita Vyškov

NA SLOVÍČKO S CHARIŤÁKEM... Radka Zavadilová

Je tu konec srpna, letních prázdnin a dovolených. A zrovna z jedné letní dovolené se nám vrátila i Radka Zavadilová - vedoucí Chráněného bydlení. A tak hned dostala několik chariťáckých otázek na přivítanou. :)

DSCN4280  20200828_172854  DSCN4290

1) PŘEDSTAV SE NÁM VE 3 VĚTÁCH? JAK BY SES POPSALA?

Narodila jsem se ve znamení raka a toto znamení zcela naplňuji (pro ty, kdo neví, tito lidé jsou rodinné typy). Jsem manželka, maminka dvou dospělých perfektních dcer a mám tu čest být i babičkou, velmi ráda vařím a peču - moji strávníci jsou pro mě potěšením. Největším štěstím pro mě je, když se sejde celá rodina - jsou to chvíle, které si užívám plnými doušky a jsem za ně velmi vděčná.

2) PROZRAĎ NÁM O SOBĚ NĚJAKOU ZAJÍMAVOST...

Nenapadá mě, čím bych mohla být zajímavá. Jsem v podstatě obyčejný člověk.

3) JAK DLOUHO JSI NA CHARITĚ A CO V NÍ DĚLÁŠ (V ČEM SPOČÍVÁ TVÁ PRÁCE)?
JAK SES K TÉTO PRÁCI DOSTAL/A?

V Charitě pracuji teprve 2 roky. Nastoupila jsem jako sociální pracovník v rámci pobytové služby chráněného bydlení. Moje bývalá vedoucí dala výpověď a teď jsem, jak já říkám, 2 v 1. Jsem vedoucí a současně i sociální pracovník na chráněném bydlení. Pokud mají naše asistentky nějaké pochůzky a je třeba něco udělat, musím zaskočit i je. Vzhledem k tomu, že pracuji v pobytové službě, mám na starost i náš „domeček“ – tak říkáme budově, ve které sídlí naše služba. V praxi to znamená, že pokud něco nejde (např. nefunguje vstupní brána, prasklá vodovodní trubka, nefunkční varná deska, pokažená myčka, sekání trávy apod.), je potřeba to řešit. Kdo má rodinný dům, ví, o čem mluvím.

4) CO TĚ NA PRÁCI V CHARITĚ MILE PŘEKVAPILO? PŘÍPADNĚ CO NAOPAK NEMILE?

Velmi se mi líbí spolupráce s kolegy. Pokud něco potřebuji, vím, že se na ně můžu s důvěrou obrátit.

5) CO TĚ NA TÉTO PRÁCI BAVÍ, CO TĚ NEJVÍC NAPLŇUJE?

Celý život pracuji s lidmi a vidím, že to má smysl. Pokud se podaří klienta někam posunout, v něčem mu pomoci anebo být mu nablízku pokud něco potřebuje, to je ten moment, který mě naplňuje a člověk si připadá užitečný.

6) V ČEM VIDÍŠ NEJVĚTŠÍ PŘÍNOS TVÉ PRÁCE NEBO PRÁCE CELÉ CHARITY?

Jsem maximálně spokojená, pokud vidím, že klient je v naší službě spokojený – potažmo i jeho rodina. Těší mě, že naši klienti vědí, že se můžou kdykoliv na nás obrátit například s nějakým problémem a my můžeme pomoci.

7) POPIŠ NÁM TVŮJ BĚŽNÝ PRACOVNÍ DEN? 

To je velmi těžké, protože člověk nikdy neví, co mu ten den zrovna přinese. To si tak naplánujete, že se budete věnovat nějaké práci a ejhle, přijíždíte do zaměstnání a nemůžete vjet dál do dvora v naší službě, protože nejde otevřít polovina vstupní brány. Vaše plány se hned změní, protože potřebujete řešit nepředvídatelnou událost. Zážitek z minulého týdne, kdy přijdete do práce, a asistentka vám oznámí, že teče kotel. Ve stejné místnosti máte i pračku, na které je umístěná sušička. A opět je všechno jinak. Práce je tudíž velmi různorodá a ne každý den stejná.

8) PODĚL SE S NÁMI O NĚJAKOU PĚKNOU PŘÍHODU Z PRAXE…

Hodně se mi vryla do paměti příhoda hned první den, když jsem nastoupila do Charity. V ten den jsem odcházela až někdy kolem půl šesté večer. A jak jsem odcházela, zastavil mě jeden náš klient a zeptal se mě s podtextem laskavého a zároveň prosebného tónu: „Raduško, přijdeš zítra zase?“ Velmi mě ta věta potěšila a jak podotknul můj manžel, když jsem mu příhodu vyprávěla, že tohle je něco, co jsem opravdu potřebovala slyšet.  V tu chvíli si říkáte, že je dobře být někomu užitečný a pokud to dotyčný dokáže ocenit, je to k nezaplacení. Je důležité, aby práce člověka naplňovala a viděl v ní smysl.

A NA ZÁVĚR TROCHU LETECKY...
CO VÍCE VYSTIHUJE TEBE A TVOU PRÁCI?

terén x kancelář .......................... KANCELÁŘ
papír x notebook ......................... NOTEBOOK A SPOUSTA LÍSTEČKŮ KOLEM
červená x bílá ............................. BÍLÁ
auto x kolo .................................. URČITĚ AUTO
ranní ptáče x sova ....................... VÝHRADNĚ RANNÍ PTÁČE
kniha x film .................................. FILM, ALE SPÍŠ JENOM NĚKDY
sport x relax ................................. RELAX NA ZAHRÁDCE - OVŠEM POUZE OKRASNÁ ZAHRADA
zahraničí x Česká republika ......... ČESKÁ REPUBLIKA
město x příroda ............................ PŘÍRODA
slané x sladké .............................. PŮL NA PŮL
vařečka x motyčka ....................... OBA NÁSTROJE POUŽÍVÁM VELMI RÁDA A ČASTO
práce x zábava ............................ NAVZÁJEM SE DOPLŇUJÍ

Mgr. Bc. Barbora NĚMČÁKOVÁ

Mgr. Bc. Barbora NĚMČÁKOVÁ

projektová manažerka, PR, IT
Tel.: 733 742 555 E-mail: X8El5b549.zmR9enW7c-.iic-okmYZhaa8kmb