NA SLOVÍČKO S CHARIŤÁKEM... Kamila Švecová
24. června 2021 Charita Vyškov

NA SLOVÍČKO S CHARIŤÁKEM... Kamila Švecová

Zdravotní sestry známe převážně z nemocnic či ordinací lékařů. Jsou ale také sestřičky, které pracují v terénu, přímo u klientů doma. Má to svá úskalí i krásu. Každý den zajíždí tyto sestřičky do domácností paciantů a provádí komplexní domácí zdravotnickou péči tak, aby se ulehčilo pacientům (trvale ležící, poúrazové stavy, senioři...) a jejich rodinám. Kamila Švecová je jednou z našich zdravotních sestřiček v terénu. Aplikuje injekce, léky, pečuje o diabetiky, provádí odběry biologického materiálu, převazy a ošetření pooperačních ran, vředů či proleženin, rehabilituje a rozcvičuje, ošetřuje stomie, provádí výplachy, klysma, laváže, cévkování, katetry, řeší léčbu bolesti, pečuje o pacienty trvale upoutané na lůžko a pacianty v terminálním stádiu života... Práce je to pestrá... A někdy nejde jen o zdravotní péči. Často se musí potýkat s komplikacemi počasí, dopravního provozu, omezených možností v domácnostech pacientů, a nezřídka i se štěkajícím psem za brankou. Kamila pracuje na Charitě Vyškov již skoro 13 let a každý den dojíždí z Podomí, kde bydlí se svou rodinou. A jak ji poznáte? Stále usměvavá a veselá. :)

received_872462813618421  received_286266466558118  received_321617176207041

1) PŘEDSTAV SE NÁM VE 3 VĚTÁCH? JAK BY SES POPSALA?

26 roků jsem zdravotní sestra. 25 roků jsem manželka. 20 roků jsem maminka.

2) PROZRAĎ NÁM O SOBĚ NĚJAKOU ZAJÍMAVOST...

Nevím, jestli je to tím, že se jmenuji Švecová, ale miluji boty. :)

3) JAK DLOUHO JSI NA CHARITĚ A CO V NÍ DĚLÁŠ (V ČEM SPOČÍVÁ TVÁ PRÁCE)?
JAK SES K TÉTO PRÁCI DOSTAL/A?

12 roků jsem na Charitě Vyškov jako terénní zdravotní sestra, kam jsem nastoupila po rodičovské dovolené. Před tím jsem sloužila  roků v nemocnici u lůžka. Spousta lidí si nedovede představit, co vlastně taková sestřička z charity dělá. Dokonce to neví ani některé sestřičky z nemocnice. Děláme pouze zdravotní úkony, neděláme pečovatelky ani sociální šetření. Na to máme jiné odborně vyškolené kolegy.

4) CO TĚ NA PRÁCI V CHARITĚ MILE PŘEKVAPILO? PŘÍPADNĚ CO NAOPAK NEMILE?

Milé překvapení = milý kolektiv. V naší práci je velice důležitý pracovní kolektiv, a ten je u nás skvělý.

5) CO TĚ NA TÉTO PRÁCI BAVÍ, CO TĚ NEJVÍC NAPLŇUJE?

Na této práci je nejlepší odměna pozitivní zpětná vazba od klienta nebo jeho rodiny.

6) V ČEM VIDÍŠ NEJVĚTŠÍ PŘÍNOS TVÉ PRÁCE NEBO PRÁCE CELÉ CHARITY?

Největší přínos domácí péče vidím ve zkrácení doby hospitalizace klientů, v některých případech se dá hospitalizaci i zcela vyhnout.

7) POPIŠ NÁM TVŮJ BĚŽNÝ PRACOVNÍ DEN?

Naše služba je poskytována 24 hodin denně a 7 dní v týdnu, ale běžný pracovní den je od 7:00 do 15:30. Začínáme v kanceláři rozdělením klientů a pak následuje několik hodin v terénu. Po poledni se setkáváme opět v kanceláři a strávíme několik hodin na počítači vykazováním zdravotních úkonů na pojišťovny. Takže terén x kancelář 50% x 50%.

8) PODĚL SE S NÁMI O NĚJAKOU PĚKNOU PŘÍHODU Z PRAXE…

Jednou jsem přišla k nové klientce a odběry krve. Klientka žila v RD i s manželem. Po představení se u vchodových dveří mě manžel pustil dovnitř a ukazoval mi v chodbě elektroměr se slovy, že jdu přece na odběry elektriky. Já šla ale na odběry krve. :)

A NA ZÁVĚR TROCHU LETECKY...
CO VÍCE VYSTIHUJE TEBE A TVOU PRÁCI?

terén x kancelář .......................... 50 na 50
papír x notebook ......................... 50 na 50
červená x bílá ............................. červené tričko a bílé víno
auto x kolo .................................. auto v práci a kolo po práci