NA SLOVÍČKO S CHARIŤÁKEM... Daniel Fabok
16. září 2021 Charita Vyškov

NA SLOVÍČKO S CHARIŤÁKEM... Daniel Fabok

Charita, jako sociální organizace, obvykle zaměstnává více žen než mužů. Ono se to asi nabízí, když těžištěm práce je přímá péče o klienta. I v naší Charitě Vyškov je tomu tak. Z 59 stálých zaměstnanců je jen 6 mužů. A mezi nimi je i Daniel Fabok, provozní manažer a správce Půjčovny kompenzačních pomůcek.

fabok1  fabok2  fabok3  20200901_140816  20201218_153800

1) PŘEDSTAV SE NÁM VE 3 VĚTÁCH? JAK BY SES POPSAL/A?

Jsem mladý, energický, cílevědomý, možná vypadám neúnavný, ale to tak opravdu často jen vypadá. V neposlední řadě jsem zaměstnancem Charity Vyškov a profesionálním cyklistickým závodníkem. Nejraději trávím čas na cestách křížem krážem Evropou , ať už je to za sportem, nebo přírodou.

2) PROZRAĎ NÁM O SOBĚ NĚJAKOU ZAJÍMAVOST...

Nevím, zda je to až taková zajímavost, pro mě je to po většinu času povinnost. Už 8 let se věnuji cyklistice, přesněji sjezdu na horských kolech. Za poslední 4 roky se z koníčku stalo spíše druhé povolání, takže v podstatě chodím z práce do práce, volný víkend neznám a pořád jsem v jednom kole. V letošní sezoně mě bohužel zbrzdil úraz, ale i přesto jsem stihl nespočet závodů evropského poháru a závodů u nás. Nominace na mistrovství Evropy mi bohužel letos utekla, ale příští rok jsou cíle jasné. Nezranit se, nominovat se a nechybět tolik v práci vlivem úrazu! :D

3) JAK DLOUHO JSI NA CHARITĚ A CO V NÍ DĚLÁŠ (V ČEM SPOČÍVÁ TVÁ PRÁCE)?
JAK SES K TÉTO PRÁCI DOSTAL/A?

Na Charitě budu 1.10. slavit dva roky. A jak jsem se k práci dostal? Jako slepý k houslím, přesně tak to bylo. Pracuji na pozici provozní manažer, zajišťuji technický provoz organizace a do mojí náplně spadá i vedení Půjčovny kompenzačních pomůcek, které se rád a intenzivně věnuji. Klientům Půjčovny nabízíme širokou škálu pomůcek tak, abychom jim maximálně usnadnili péči. Začínáme půjčováním invalidních vozíků, toaletních židlí a mnoha dalších pomůcek a končíme montáží elektrických polohovacích lůžek přímo u klientů doma.

4) CO TĚ NA PRÁCI V CHARITĚ MILE PŘEKVAPILO? PŘÍPADNĚ CO NAOPAK NEMILE?

Neskutečně mě překvapil kolektiv kolegů, s kterými spolupracuji. Nikdy před tím bych neřekl, že tak mladý kluk může zapadnout do zaběhlého kolektivu někdy až o 2 generace starších kolegů. Nemile mě překvapí každý den něco, ale všechno jsou to záležitosti, co k mojí práci patří a musím se k nim stavět čelem.

5) CO TĚ NA TÉTO PRÁCI BAVÍ, CO TĚ NEJVÍC NAPLŇUJE?

Všeobecně mě baví a naplňuje práce s lidmi. Tím, že při práci na Charitě se do kontaktu s lidmi dostanu opravdu často, někdy až do velmi blízkého kontaktu, když třeba montuji postel u klientů doma, tím to vše nabývá úplně jiných rozměrů.

6) V ČEM VIDÍŠ NEJVĚTŠÍ PŘÍNOS TVÉ PRÁCE NEBO PRÁCE CELÉ CHARITY?

To je jednoduché, je to pomoc druhým v nouzi. A tím, jak skvěle dokážeme spolupracovat jako tým s ostatními kolegy z jiných služeb, je naše pomoc komplexní a tím i nenahraditelná.

7) POPIŠ NÁM TVŮJ BĚŽNÝ PRACOVNÍ DEN... 

Běžný pracovní den těžko hledám, každý den je úplně jiný, ale pokud bych měl ze všeho něco vytáhnout, vypadá to následovně. Do práce přicházím mezi 7:00 – 7:30, rozkoukám se kolem sebe, proberu poštu, zavzpomínám, co jsem komu nasliboval a poskládám si program na celý den. Často začínám montáží nebo demontáží lůžek u našich klientů, po splnění těchto priorit se snažím dohnat všechno, co jsem nasliboval. Začíná to přivrtáním poličky, přes starosti s našim vozovým parkem, který čítá přes 30 vozů, pokračuje to ke správě budov a končím vytažením popelnic ze dvora. V pondělí a ve čtvrtek trávím většinu času na základně v Dědicích a věnuji celé dny Půjčovně. Zapůjčení a vrácení pomůcek, jejich následná desinfekce a údržba, až se přehoupneme k vyúčtování všech klientů... Je to opravdu různorodé a každý den mě v práci čeká něco jiného, nového.

8) PODĚL SE S NÁMI O NĚJAKOU PĚKNOU PŘÍHODU Z PRAXE…

Těch by bylo nespočet, ale povím vám jednu čerstvou, která mi utkvěla v paměti. Standartní den v Půjčovně, čekám na klienta, který má objednaný kyslíkový koncentrátor. Vše si vždy připravím, provedu údržbu na přístroji a připravím si krátké zaškolení pro klienty. Vždy se snažím opravdu odborně a zkušeně předvést fungování přístroje a často si připadám jako opravdový specialista a po odchodu klienta se vždy pochválím: ty*ole to bylo dobrý! Pán přišel a vše probíhalo, jak mělo. Až jsme došli k zapojení kyslíkové hadičky do lahvičky s destilovanou vodou. Připojil jsem hadičku, jenže do výstupu z láhve. Suverénně jsme zapnul přístroj a v ten moment začala stříkat voda z lahvičky po celé místnosti, na strop, na klienta, na mě, prostě úplně všude. Něž jsem zareagoval, klient vypadal, jako když vyleze ze sprchy. Naštěstí to vzal sportovně a rozloučili jsme se s úsměvem. :D

A NA ZÁVĚR TROCHU LETECKY...
CO VÍCE VYSTIHUJE TEBE A TVOU PRÁCI?

terén x kancelář .......................... TERÉN
papír x notebook ......................... HLAVA
červená x bílá ............................. ČERVENÁ
auto x kolo .................................. KOLO
ranní ptáče x sova ....................... RANNÍ PTÁČE
kniha x film .................................. FILM
sport x relax ................................. SPORT
zahraničí x Česká republika ......... ITÁLIE
město x příroda ............................ PŘÍRODA 
slané x sladké .............................. SLADKÉ
vařečka x motyčka ....................... LOPATA
práce x zábava ............................ PO PRÁCI LEGRACI

Mgr. Bc. Barbora NĚMČÁKOVÁ

Mgr. Bc. Barbora NĚMČÁKOVÁ

projektová manažerka, PR, IT
Tel.: 733 742 555 E-mail: X8El5b549.zmR9enW7c-.iic-okmYZhaa8kmb