NA SLOVÍČKO S CHARIŤÁKEM... Alena Paldusová
9. dubna 2021 Charita Vyškov

NA SLOVÍČKO S CHARIŤÁKEM... Alena Paldusová

Nový měsíc přináší i další díl z cyklu "Na slovíčko s chariťákem". V dubnu nám na otázky odpovídala Alena Paldusová, vedoucí Osobní asistence a Poradkyně pro pečující. Alena pracuje na naší Charitě od roku 2014. Má ráda rychlá auta, hlasitou hudbu a její velkou láskou je její pes Ejmi.

DSC_2358  20190911_111726  20200616_154318  20190417_152606  20200908_154340

1) PŘEDSTAV SE NÁM VE 3 VĚTÁCH? JAK BY SES POPSALA?

Střapatá, rozevlátá, brýlatá a trochu praštěná. Mám ráda milé lidi kolem sebe, svého kámoše jako hrom (Ejmi). Ráda se dívám do ohně, mám ráda vůni lesa, pořádnou muziku, hodně nahlas, hlavně v autě, nesnáším faleš, manipulaci a koprovku.

2) PROZRAĎ NÁM O SOBĚ NĚJAKOU ZAJÍMAVOST...

Zajímavost o mně?  Snad že mám v  pravé noze uvízlý malý kousek škváry, když jsem jako malá holka prchala před krocanem a upadla na škvárové cestě :).

3) JAK DLOUHO JSI NA CHARITĚ A CO V NÍ DĚLÁŠ (V ČEM SPOČÍVÁ TVÁ PRÁCE)?
JAK SES K TÉTO PRÁCI DOSTAL/A?

Na Charitě pracuji šestým rokem, jsem vedoucí Osobní asistence, současně jsem poradce pro pečující.

Podpora pro pečující je doplňková služba, která vznikla na popud lidí zvenku. Ze strany pečujících, kteří mi volali, abych jim ukázala, poradila a také proto, že jsem v terénu zažila pár klientů, kteří měli na těle viditelné stopy nesprávné manipulace. Proto jezdím do domácností rodin, které se starají o své blízké. Učím je pečovat tak, aby svou péčí neublížili jim ani sami sobě po stránce nejen fyzické, ale i psychické.

4) CO TĚ NA PRÁCI V CHARITĚ MILE PŘEKVAPILO? PŘÍPADNĚ CO NAOPAK NEMILE?

Když jsem nastoupila do Charity, připadala jsem si po předchozí pracovní zkušenosti jako v jiném světě. Velmi mile mě překvapilo, že jsem téměř okamžitě zapadla do kolektivu správných a chvilkami i pěkně trhlých kolegů. Máme všichni společný cíl a jeden stojí za druhým. To zažívám poprvé a nesmírně si toho užívám a vážím.

Nemilou zkušenost zatím nemám. Neříkám, slabé chvilky se najdou i tady, ale vždy se podařilo ten pokroucený vlas zase napravit. Většinou jde jen o nedorozumění tak, jako v běžném životě.

5) CO TĚ NA TÉTO PRÁCI BAVÍ, CO TĚ NEJVÍC NAPLŇUJE?

Mám svou práci ráda a pokládám to za velké štěstí v životě. Baví mě zvedat lidi z postelí a vracet je zpátky do života. Přinášet do jejich domů naději a odhodlání. K naplnění a k pocitu dobře odvedené práce dochází ve chvíli, když vidím, že rodina vše zvládá a já už jen z dálky dohlížím.

6) V ČEM VIDÍŠ NEJVĚTŠÍ PŘÍNOS TVÉ PRÁCE NEBO PRÁCE CELÉ CHARITY?

Práce v pomáhající profesi nikdy není prací jednotlivce, ale celého týmu. Velký přínos Charity vnímám v propojenosti všech našich služeb a s tím související i široká škála forem pomoci potřebným. Ale za největší přínos vnímám skutečnost, že naši „chariťáci“ prostě mají srdíčka na správném místě.

7) POPIŠ NÁM TVŮJ BĚŽNÝ PRACOVNÍ DEN? 

To je téměř nereálné. Já totiž nikdy nevím, jaký den mě právě čeká. S nadsázkou svou práci přirovnávám k horské dráze. To mi vyhovuje, nesnáším nudu. Chvilku v kanceláři, chvilku v terénu, hodně na telefonu a s nohou stále u dveří. 

8) PODĚL SE S NÁMI O NĚJAKOU PĚKNOU PŘÍHODU Z PRAXE…

Jejda, tak těch ale je… Jakou vybrat… Často se s našimi klienty směji, ale i brečím. Co mě pobavilo naposledy, bylo jedno přirovnání dcery, která se starala o svého tatínka a úplně si s tím hned nedokázala poradit. Při mém odchodu z jejich domu mi tiskla ruku, skoro mi dala i pusu a vyhrkla ze sebe s naprostou upřímností: “Vy jste taková nabíječka“.  Pak jsme se obě začaly smát tomu, že víme, jak to myslela, ale vyznělo to hodně směšně.

A NA ZÁVĚR TROCHU LETECKY...
CO VÍCE VYSTIHUJE TEBE A TVOU PRÁCI?

terén x kancelář ........................... TERÉN I KANCELÁŘ
papír x notebook ......................... PAPÍRKY... VŠUDE
červená x bílá ............................. ČERVENOBÍLÁ
auto x koloběžka ......................... AUTO, NEJLÉPE ČERVENÉ
ranní ptáče x sova ....................... JAK KDY
kniha x film .................................. DOBRÁ KNIHA I DOBRÝ FILM
sport x relax ................................. RELAX, SPORT JEDINĚ VIZUÁLNĚ
zahraničí x Česká republika ......... KRÁSY NAŠÍ ZEMĚ
město x příroda ............................ PŘÍRODA
slané x sladké .............................. OBOJÍ
vařečka x motyčka ....................... MOTYČKA
práce x zábava ............................ ZÁBAVA V PRÁCI I MIMO NI

Mgr. Bc. Barbora NĚMČÁKOVÁ

Mgr. Bc. Barbora NĚMČÁKOVÁ

projektová manažerka, PR, IT
Tel.: 733 742 555 E-mail: X8El5b549.zmR9enW7c-.iic-okmYZhaa8kmb